Vem har inte fått höra att frukost är den viktigaste måltiden på hela dygnet? Nu finns det dock forskning som visar att det inte alls är lika viktigt som man tidigare trott. Den här dieten innebär att man äter sin sista måltid för dagen innan kl. 20.00. Denna måltid bör vara genomtänkt och maximalt näringsrik, för att gynna kroppen så mycket som möjligt. En måltid full med fibrer och andra näringsrika ämnen bidrar till att de goda bakterierna i tarmfloran får chansen att föröka sig. En balanserad måltid fylld med en bra blandning av fibrer, fett, kolhydrater och protein är a och o för en lyckad fasta. Efter måltiden drar man nytta av den naturliga fastan som uppstår när man sover och därefter hoppar man över frukosten och äter en näringsrik lunch vid kl. 12.00. Detta kallas för att man har ett ”ätfönster” mellan 12 och 20, då man äter, och ett ”fastefönster” på 16 timmar då man enbart fastar. Hur många gånger och hur mycket man äter under sitt ätfönster är individuellt och beror på ens syfte med fastan. Vanligt är att man äter lunch, mellanmål och kvällsmat under de åtta timmar då man får äta.
En light-version av den här dieten är att man tar en fiberrik smoothie, exempelvis baserad på gröna blad, till frukost. Fibrer med råa grönsaker bryts inte ned förrän de når grovtarmen vilket innebär att det dröjer mellan två till tre timmar innan de nått dit. Därmed får man i sig något och slipper vara hungrig samtidigt som de inre organen fortfarande får sin vila. Under timmarna då man fastar får man endast dricka sådant som inte tillför kalorier. Kaffe, te och vatten är exempel på sådana drycker.
Denna metod funkar därför väldigt bra för den som vill fasta men som kanske inte vill göra alltför långa uppehåll från mat. Det är även en bra metod för den som enbart vill fasta av hälsoskäl och inte är i behov av att gå ned i vikt. Man bör alltså inte se 16:8 som en diet eller metod för bantning utan som en livsstil för ökad hälsa och välbefinnande.
Om man inte alls är van vid att fasta utan har ätit mycket och ofta tidigare kan det bli tufft att direkt börja fasta. Knepet är då att börja i små steg. Till exempel kan man äta sitt sista mål lite tidigare än man brukar eller äta frukost lite senare. Under själva fastan kan man dricka mycket vatten och te samt ta en grön smoothie på morgonen för att få en mättnadskänsla. Det räcker också att börja med en 14:10-fasta i början för att prova på och se hur kroppen kommer att reagera. Ofta är det inte så svårt som man tror utan snarare något som man faktiskt kan vänja sig vid.