Alternativ fasta

OMAD (One Meal A Day)

En annan variant av fasta är One Meal A Day som innebär att man fastar i 23 timmar och sedan äter en stor måltid under dagen. Vanligtvis inleder man den här typen av fasta med att äta en sista måltid kvällen innan. Sedan fastar man fram till nästa eftermiddag ungefär, och sedan äter man inget mer förrän nästa dag igen. Den här varianten av fasta är inte en metod att börja med om man aldrig fastat förut då det kan vara tufft i början. Den här metoden ställer också höga krav på att den måltid man äter är mycket näringsrik. Man bör därför inte fasta på det här sättet allt för ofta då man riskerar att gå miste om viktiga vitaminer och mineraler som hör till en varierad kost.

1:1 – metoden

Den här metoden innebär att man äter som vanligt varannan dag och varannan dag äter man endast runt 500 kalorier. Det här är en effektiv metod för den som behöver gå ned i vikt och som vill kickstarta igång kroppen. Metoden passar dock inte för den som tränar hårt och mycket utan för den som helst håller sig till lättare träning och promenader. När man fastar varannan dag äter man i genomsnitt 5000 kalorier mindre i veckan vilket i regel ger en viktminskning. Därför är detta inte variant på fasta som man bör hålla på med i längden utan framförallt som en kickstart eller att ta till då och då. En lite lättare Alternativ fasta

Andra typer av fasta

Fasta sker inte alltid på grund av hälsoskäl eller av frivilliga skäl. Som patient kan man bli ombedd att fasta inför en operation till exempel, för att inte riskera att få maginnehåll i sina lungor medan man är sövd. Ofta behöver man också fasta inför blodprov för att få så rättvisande resultat som möjligt, då till exempel blodsockret påverkas av att man ätit innan.

Ramadan fasta

Det finns också fasta som utförs av religiösa skäl, som muslimernas ramadan. Deras fasta varar i 29 eller 30 dagar och då får de varken dricka eller äta från dess att solen går upp tills den går ned. 

fasta.se

Detta är endast en sida med allmän information om fasta, om du skall fasta rådgör alltid med erfaren kostrådgivare eller din läkare
Kontakt